Doordat de huizenprijzen de laatste tijd flink zijn gestegen, is jouw woning mogelijk ook meer waard geworden. In dat geval is er waarschijnlijk sprake van overwaarde. Je kunt hier niets mee doen, maar het is ook mogelijk om de overwaarde te verzilveren. Wanneer je dit wilt doen, sluit je een tweede hypotheek af. Doordat je jouw schulden hierdoor vergroot, lijkt een tweede hypotheek je misschien niet interessant. Staar je hier niet blind op, want je kunt ook geld besparen met een tweede hypotheek. In deze tekst leggen wij je uit hoe je dit doet.

1. Kies voor een kortere looptijd
Een tweede hypotheek sluit je af bovenop je bestaande hypotheek. Daarom denk je misschien dat dezelfde looptijd en rente geldt, maar dat is niet het geval. Omdat het hier om een nieuwe lening gaat, gelden er ook andere voorwaarden. Zo wordt er bij het aanvragen van een tweede hypotheek naar de hypotheekrente gekeken die op dat moment geldt en kies je opnieuw een looptijd. Bij een hypotheek zijn veel mensen geneigd om voor de maximale looptijd van 30 jaar te kiezen. Jouw maandlasten vallen zo weliswaar lager uit, maar de hypotheek kan je dan juist meer kosten. Kies je voor een looptijd van 10 of 15 jaar? Dan kun je hierdoor flink besparen.

2. Denk na over de rente
Wil je een tweede hypotheek afsluiten? Dan kun je dit het beste doen op een moment dat de rente laag staat. De lening kost je in dat geval stukken minder dan wanneer je hem afsluit tegen een hoge rente. Ondanks dat je zelf geen invloed uit kunt oefenen op de rente, is dit wel iets om over na te denken voordat je een tweede hypotheek afsluit. Je kunt namelijk kiezen voor een vaste of variabele rente. Een variabele rente kan interessant zijn als de rentestand momenteel hoog is. Daalt de rente de komende jaren? Dan profiteer jij hiervan. Dit is niet het geval als je voor een vaste rente kiest, want dan betaal je iedere maand evenveel rente.

3. Los extra af
Wie een tweede hypotheek afsluit, moet maandelijkse een deel van deze lening terugbetalen. Als je iedere maand keurig het verschuldigde bedrag overmaakt, heb je de hypotheek aan het einde van de looptijd afgelost. Heb je aan het einde van het jaar nog wat geld over? Dan kun je ervoor kiezen om extra af te lossen op een tweede hypotheek. Door extra af te lossen verkort je de looptijd, waardoor je onderaan de streep minder rente betaalt. Bovendien kan extra aflossen ertoe leiden dat je iedere maand een lager bedrag over hoeft te maken aan de geldverstrekker.

4. Ga bij een hypotheekadviseur langs
Weet je niet goed hoe je geld kunt besparen met een tweede hypotheek, maar sluit je er toch zelf eentje af? Dan is de kans groot dat je niet het onderste uit de kan haalt. Zonde, want hierdoor ben je iedere maand mogelijk flink meer kwijt dan nodig. Wanneer je bij een hypotheekadviseur in Alkmaar langsgaat, voorkom je dit. Zo’n iemand kan namelijk uitzoeken wat in jouw situatie de goedkoopste tweede hypotheek is. Aan hypotheekadvies zijn weliswaar kosten verbonden, maar laat je hier vooral niet te veel door leiden. Je verdient dit uiteindelijk dubbel en dwars weer terug als je de goedkoopste tweede hypotheek afsluit.